Lammas ja parsa kuuluvat pääsiäispöytään! Tarjoile paistetut yrtti-valkosipulimarinoidut lampaan ulkofileet herkullisen fetalla aateloidun parsarisoton kanssa.
Parsarisotosta tulee entistäkin parempaa, kun osan parsoista soseuttaa kermaiseksi soseeksi, joka sekoitetaan lopuksi risoton joukkoon. Hieman enemmän työtä, mutta ehdottomasti vaivan arvoista.
1. Ota lampaan ulkofileet huoneen lämpöön noin tuntia ennen valmistusta.
2. Napsauta parsojen puisevat tyvet pois ja kuori parsat halutessasi. Leikkaa parsat paloiksi ja laita puolet kattilaan, peitä vedellä. Keitä kypsiksi, valuta ja säästä keitinvesi risoton tekoon. Lisää parsojen joukkoon kerma ja voi, soseuta.
3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Laita parsojen keitinvesi sekä sen verran vettä kattilaan, että saat yhteensä noin 7 dl lientä. Murenna joukkoon liemikuutio ja kuumenna liemi.
4. Lämmitä öljy isossa paistinpannussa tai kasarissa. Kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja riisi ja jatka kuullottamista parin minuutin ajan, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi.
5. Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä riiseihin. Ala sitten lisäämään kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Sekoittele usein ja anna edellisen kauhallisen imeytyä riiseihin ennen seuraavan lisäämistä.
6. Paista lampaan fileet öljyn ja voin seoksessa haluamaasi kypsyyteen, noin viisi minuuttia per puoli mediumeiksi. Mausta suolalla. Anna vetäytyä 10-15 minuuttia ennen tarjoilua. Leikkaa siivuiksi.
7. Paista loput parsoista öljyssä pannulla napakan kypsiksi ja mausta suolalla.
8. Kun liemi alkaa olla käytetty ja risoton riisi on napakan kypsää, sekoita joukkoon parsasose.
9. Mausta risotto voilla, parmesaanilla, suolalla ja mustapippurilla.
10. Lopuksi sekoita joukkoon murusteltu feta ja hienonnetut yrtit sekä paistetut parsat. Tarjoile heti paistetun lampaan ulkofileen kanssa.