Italiassa suosittu pääsiäisajan leivonnainen on leipä nimeltä pane di pasqua. Miellyttävän makea appelsiinilla maustettu briossi-tyylinen taikina taipuu hyvin myös söpöiksi sämpylöiksi. Kananmuna kuuluu asiaan, halutessasi voit käyttää luonnollisilla aineksilla värjättyjä kananmunia.
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Siirrä maito yleiskoneen kulhoon ja sekoita joukkoon sokeri, suola ja murusteltu tuorehiiva.
2. Pese appelsiini. Raasta appelsiinin kuori hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Lisää maidon joukkoon.
3. Alusta taikinan joukkoon 5 dl vehnäjauhoista. Lisää kananmunat sekä sulatettu ja jäähdytetty voi. Sekoita joukkoon vielä jauhoja sen verran, että taikina on kimmoisaa eikä tartu enää käsiin tai kulhon reunoihin. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
4. Vaivaa taikinaa hetki työpöydällä. Jaa se kahdeksaan osaan. Jaa jokainen taikinapala vielä kolmeen osaan ja vaivaa ohuiksi pötköiksi. Letitä kolme pötköä ja kääräise sämpyläksi. Siirrä lettisämpylä leivinpaperille uunipellille ja aseta keskelle kokonainen kananmuna raakana kuorineen. Muna voi olla myös värjätty esimerkiksi mustikan, punajuuren tai kurkuman avulla. Tee samalla tavalla loputkin sämpylät.
5. Anna sämpylöiden kohota liinan alla ½-1 tuntia. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
6. Paista sämpylöitä 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskistuneita ja kypsiä. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.