Veljekset Timo ja Vesa Pitkänen kalastavat työkseen: "Elämässä parasta on vapaus"

Kuusamolaiset kalastajaveljekset Timo ja Vesa Pitkänen elävät läheisessä yhteydessä luontoon. Nuotalla nostettu muikku on kuluttajien saatavilla jo seuraavana päivänä, ja siitä valmistetaan myös Lidlin frittimuikkuja.

08.11.2021 | teksti Otto Ponto | kuva Otto Ponto

Kalastajien joukko harvenee

Veljekset Timo ja Vesa Pitkänen kalastavat Kuusamo­järven vesistössä. Paras vuosisaalis on ollut 60 tonnia muikkua, viime talvena pyynti oli 28 tonnia. Kalastajat lähtevät järvelle jo aamuseitsemältä, jotta saalis ehtii iltapäivällä Oulua kohti lähtevään kylmäautoon.

Timo ja Vesa Pitkänen ovat kalastaneet ammatikseen 16 vuotta. Muikun pyynti on ollut perheessä aina iso osa elämää. Alun perin nuotan hankkivat Pitkästen isä ja veli.

Pitkäset kuuluvat harvenevaan joukkoon: ammattikalastajia on Suomen sisävesillä noin pari sataa, ja uusia tulee alalle melko vähän.

”Kalastajan elämässä parasta on vapaus”, veljekset sanovat.

Muikun pyynti on ollut Pitkästen perheessä aina osa elämää. Alun perin nuotan hankkivat Timo Pitkäsen isä ja veli.

Työtä tehdään yhteydessä luontoon

Sää sanelee kalastajan ammatissa kaiken, ja siksi kalastaja elää tiiviissä yhteydessä luontoon. Kaikuluotaimet ovat kuitenkin tehneet työstä täsmällisempää, sillä ennen säätä piti lukea nykyistäkin herkemmin. ­

Välineitä täytyy huoltaa ja välillä rakentaa itse. Kuusamon Muojärvellä muikkua pyydetään lähinnä nuottaamalla ja rysällä. Timo Pitkäsen mukaan troolaa­minen olisi liian tehokas pyyntitapa.

”Näissä hommissa kehittyy päivittäin tuntuma, miten ­kalaa järvessä riittää”, Pitkänen sanoo.

Timo Pitkänen kuuluu harvenevaan joukkoon: ammattikalastajia on Suomen sisävesillä noin pari sataa, ja uusia tulee alalle melko vähän.

Kala on kuluttajilla jo seuraavana päivänä

Nuotasta kala haavi­te­taan saaveihin ja sekaan lapioi­daan jäätä. Saavit peitetään pressulla kuljetuksen ajaksi. Rannassa saalis lajitellaan, mikä varmistaa, ettei liian pieniä kaloja päädy ­kuluttajille. Samana iltana kalat ovat jo Oulun Kaakkurissa kalavalmistaja Hätälän tehtaalla ja kuluttajilla seuraavana päivänä.

Pitkäset myyvät ­95 ­prosenttia pyytämäs­tään kalasta Hätälä ­Oy:lle, joka valmistaa myös Lidlin kalatuotteita. Veljesten pyytä­mää muikkua saa Lidlis­tä erätuot­teena sesongin mukaan, ja siitä tehdään myös Lidlin Isokari frittimuikkuja.

Maatilalla kasvaminen opetti tarvittavia taitoja. Välineitä täytyy huoltaa ja välillä rakentaa itse.

Muikku on ekologista lähiruokaa

Kotimainen järvikala on ekologista ruokaa. WWF:n mukaan Suomen ­sisävesien muikkukannat kestäisivät paikoin enemmänkin pyyntiä.

Muikusta saa monenlaista ruokaa kalan koon mukaan, vinkkaavat Pitkäsen veljekset.

”Iso muikku perataan, leivitetään korppu- tai ruisjauhoissa ja paistetaan pannulla. Pienempi muikku puolestaan käy pellille ja uuniin. Muikun kylkeen sopivat perinteiset ruisleipä tai peruna.”

Kotimainen järvikala on ekologista ruokaa. WWF:n mukaan Suomen sisävesien muikkukannat kestäisivät paikoin enemmänkin pyytämistä.

Juttu on julkaistu Liedellä-lehdessä 4/2020