Valikoimapäällikkö Matias Lankinen tietää, mikä kuluttajille maistuu: ”Maitohyllyssäkin on muoti-ilmiöitä”

Lidlin valikoimapäälliköt päättävät, mitä tuotteita kaupan hyllyssä myydään. Rautaisen ammattitaidon lisäksi työssä tarvitaan myös ripaus ennustajan kykyjä.

08.01.2023 | teksti Elisa Ojala | kuva Mari Lahti

Matias Lankisesta tuli lidliläinen lähes yhdeksän vuotta sitten vuonna 2014. Trainee-harjoittelijasta polku on kulkenut ostajaksi ja valikoimapäälliköksi. Nyt hän vastaa siitä, mitä tuotteita on Lidlin maito- ja juustohyllyssä.

”Kylmähyllyn maitojen, jogurttien, rahkojen, vanukkaiden ja juustojen lisäksi vastuulleni kuuluvat myös lämpimästä myytävien maitojen ja kasvipohjaisten juomien sekä maitopohjaisten proteiinijuomien valikoima”, hän kertoo.

Valikoimapäällikön tehtävä on, lyhyesti kerrottuna, tarjota asiakkaille yllättäviä kokemuksia ja tuotteita parhaalla mahdollisella hinta-laatusuhteella. Perusvalikoiman kehityksen lisäksi työhön kuuluu myös Lidlin uusien tuotteiden ideointia ja kehitystyötä.

”Työpöydälläni on tuotteen koko kaari tuoteideasta, tai vasta pilkkeestä silmäkulmassa, aina toteutukseen ja jälkiseurantaan asti. Pääsen työssäni mukaan kehittämään ja keksimäänkin tuotteita asiakkaiden iloksi. Mikään idea ei ole Lidlillä liian hullu ideoitavaksi tai jopa kokeiltavaksi”, Matias Lankinen iloitsee.

Jos siis törmäät Lidlin maitohyllyssä uuteen tai uudistuneeseen tuotteeseen, voit olla melko varma, että Matias Lankisella on ollut sormensa pelissä.

Idea, toteutus ja valmis tuote

Siihen kuinka nopeasti hyväksi todettu idea konkretisoituu tuotteeksi kaupan hyllyyn vaikuttaa moni asia. Nopeimmillaan prosessi voi olla kolme kuukautta, yleensä noin puoli vuotta ja joskus pidempäänkin.

Ensin on oltava loistava tuoteidea, joka kuvaillaan tavarantoimittajalle. Tavarantoimittaja valmistaa näytteet, jotka käydään läpi muun muassa aistinvaraisesti. Usein näytteet testataan useampaan kertaan samalla, kun tuotenäytteitä kehitetään haluttuun suuntaan.

”Laatu on ykkösjuttu ja kulmakivi tekemisessämme. Laadun on oltava kunnossa, jotta voidaan keskustella muista ehdoista kaupan hyllyyn pääsemiseksi”, Lankinen sanoo.

Laadukkaan, hyvän tuotteen valmistajan kanssa istutaan neuvottelupöytään. Ja kun kaupallisista asioista on päästy sopuun, on vuorossa pakkausprosessi yhdessä pakkausasiantuntijoidemme kanssa. Siihen kuuluvat muun muassa pakkauksen suunnittelu mainostoimistossa sekä pakkaustekstien suunnittelu ja huolellinen tarkastus Lidlissä. Tarvitaan myös pakkausmateriaaleja ja niille toimittajat. Pakkaukset pitää myös painaa painotalossa, jossa pakkaussuunnitelmat heräävät eloon ja konkretisoituvat kuvina, teksteinä ja väreinä.

”Tällä hetkellä pahvin sekä kartongin toimitus- ja painoajat saattavat olla pitkiä, mitkä nekin pidentävät prosessia.  Aika monta vaihetta ja asiaa on huolehdittavana. Tarvitsee siis suunnitella huolella, jotta vaikkapa pääsiäis- tai joulusesongin tuotteet ovat oikeaan aikaan valmiita ja oikeana päivänä myymälöissä asiakkaita varten.”

Ennustajan kykyjä ja maitohyllyn muoti-ilmiöitä

Valikoimapäällikön täytyy olla trendien harjalla, jotta asiakkaille pystytään tarjoamaan kiinnostavia tuotteita.

”Seuraan paljon mediaa ja ruokatrendejä. Usein sen jotenkin tietää tai aavistaa, mikä ihmisiä kiinnostaa. Pitää myös osata vähän ennustaa, sillä uusien sesonkien suunnittelu alkaa jo vuotta aikaisemmin”, Lankinen sanoo.

Ennustamisen lisäksi ammattilaisilla on myös resepti menetystuotteille.

”Jos kehitämme helposti lähestyttävän tuotteen tai uuden maun jo valmiiksi suosittuun tuoteryhmään, on menestys ja hyvä menekki melko taattu”, hän sanoo.

Tällä hetkellä maitohyllyn menestyjiin voidaan lukea proteiinivanukkaat ja kasvipohjaiset maitojuomat, joista molemmista on tullut muoti-ilmiöitä.

”Korona-aikana korostui välipalakulttuuri, mikä näkyy maitohyllyssä astetta terveellisimmiksi miellettyjen välipalojen suosiona. Proteiinivanukkaat ovat todella iso trendi ja tuoteryhmä, joka kasvaa edelleen”, Matias Lankinen kertoo ja jatkaa:

”Toinen iso trendi on jo jonkin aikaa jatkunut kasvipohjaisten maitojuomien suosio. Maidon kulutus on vähentynyt ja siirtynyt osittain kasvipohjaisten maitojuomien puolelle. Kahvi-kauramaitojuoma on suosittua ja vain kahviin kaurapohjaista maitoa käyttävät ovat jo iso kuluttajaryhmä.”

Mikä sitten on Matias Lankisen oma suosikki Lidlin tuotteista?

”Kyllä oma suosikkinikin on tällä hetkellä proteiinivanukas ja erityisesti suklaan makuisena.”