Siskosten Annamari ja Marjaana Jukkolan juuret ovat maitotilalla ja yhteinen yritys toimii entisen osuusmeijerin tiloissa. Putkissa ei kuitenkaan virtaa enää perinteinen maito vaan trendikäs kaurajuoma.
Jukkolan sisarusten yhteisen yrityksen Mö Foodsin synty sijoittuu ajanjaksoon, jolloin ilmasto- ja kestävyyskriisi näkyi ja pohditutti molempien elämässä. Elettiin vuotta 2016.
”Hankin tietoa aiheesta ja tutustuin enemmän omaan kuluttamiseeni. Tajusin, että eihän tämä meno voi näin jatkua. Tuntui luonnolliselta, että oma paras tapani vaikuttaa on ruokavalio. Suhteeni ruokaan muuttui mullistavasti ja perässä samojen ajatusten kanssa seurasi myös Annamari”, Marjaana kertoo.
Vanha ruokavalio vaihtui kasvisruokaan ja kaikki eläinperäinen sai jäädä. Vahva maitotausta, makumuistot lapsuudesta ja arvostus Suomen maitohistoriaa kohtaan saivat kuitenkin kaipaamaan kasvisperäisiä vaihtoehtoja meijerituotteille.
”Tutustuimme uuteen ruokavalioon ja huomasimme että Suomessa ei siihen aikaan vuonna 2016 vielä ollut sellaisia kasvipohjaisia meijerituotteita, joita olisimme halunneet syödä”, Marjaana sanoo ja jatkaa:
”Se hämmästytti. Miten saattoi olla, ettei Suomessa, joka on niin valtava maitomaa, ollut vielä kehitetty kasvipohjaista meijerituotteita juuri ollenkaan.”
Näiden oivallusten jälkeen palaset loksahtelivatkin kohdilleen melko nopeasti.
”Pähkäilimme, pitäisikö yrittää tehdä itse kaurajogurttia ja siitä se ajatus sitten oikeastaan lähti”, Marjaana kertoo.
Annamari Jukkolan ammattitaito maitoteknologian maisterina ja kemian tekniikan tohtorina riitti mainiosti siihen, että reseptiikkatestit pystyttiin aloittamaan. Marjaana Jukkolan viestinnän ja muotoilun koulutus taas auttoivat hahmottamaan konseptia. Hän alkoi hioa ajatusta tuotteesta, tuoteperheestä ja yrityksestä sekä siitä, miltä se voisi näyttää.
Vähitellen hahmottui Mö.
”Mö on meidän ratkaisu ja vastaus siihen, että maailmassa syötäisiin jatkossa vähän kestävämmin ja parempaa ruokaa”, Annamari kiteyttää.
Ensimmäiset tuotekokeilut tehtiin kotikeittiössä ja kotilabrassa. Niillä näytteillä saatiin hurmattua lähipiiri ja omistajia mukaan yritykseen. Kotikeittiöstä siirryttiin pilotoimaan ja viemään tuotetta eteenpäin oikeaisiin laboratorio- ja tuotanto-olosuhteisiin.
”Mukailemme paljon tavallisen jogurtin valmistusta. Mietimme, miten kauratuotteesta saadaan jogurttimaisia makuja ja rakenteita esiin. Onneksi meijeriteknologia ja -prosessit ovat minulle erittäin tuttuja. Ja tykkään miettiä ruokaa molekyylitasolla. Mielestämme kaurasta voi tehdä kaikkea, mitä maidosta on totuttu näkemään.”, Annamari sanoo.
Mö Foodsin tuotantotilat sijaitsevat Keski-Pohjanmaalla Lohtajalla.
”Meidän synty- ja kotikunnassamme. Siellä toimimme vanhassa osuusmeijerissä, mutta putkissa ei enää virtaa maito vaan kauramaito”, Annamari hymyilee.
Mö Foodsilla on toimisto myös Helsingissä. Toimistolta käsin hoidetaan myyntiä ja markkinointia. Annamari ja Marjaana asuvat myös pääkaupungissa.
”Minä käyn säännöllisesti Lohtajalla. Alussa, kun etenimme vauhdilla, eikä kaikki ollut tuotannossa automatisoitua tai edes valmista, olimme molemmat monesti sunnuntaisin itse käsipelillä valmistamassa tuotteita Lohtajalla”, Annamari sanoo ja Marjaana huikkaa hymyillen:
”Kädet niin sanotusti kaurassa.”
Vuonna 2017 perustettu start up -yritys.
Valmistaa kaurapohjaisia meijerituotteita Lohtajalla Pohjanmaalla.
Ensimmäiset tuotteet, kaurajogut, lanseerattiin vuonna 2018.
Yrityksen tuotteilla on kotimaisuudesta kertova Avainlippu-merkki.
Käyttää raaka-aineena vain kotimaista kauraa. Marjat ja muut raaka-aineet ovat myös mahdollisimman pitkälle kotimaisia.
Perustajat Annamari ja Marjaana Jukkola sekä Mirkka Ollikainen.
Mön tuotannossa Lohtajalla käytetään raaka-aineena vain kotimaista kauraa. Kaikki muutkin raaka-aineet ovat mahdollisimman pitkälti suomalaisia.
”Suomalainen kaura on laadultaan niin hyvää, parasta mitä maailmalta saa. Se onkin meidän suomalaisten vahvuus kaurabisneksessä”, Annamari kehuu.
Kauraa täytyy kuitenkin prosessoida, ennen kuin se on jogurtti- tai rahkamaisessa olomuodossa. Mölle kaura tulee myllyn kautta jauhettuna ja ensimmäiseksi se täytyy saada nestemäiseen muotoon. Jogujen varsinainen valmistusprosessi alkaa, kun on saatu aikaiseksi kaurajuoma ja se on rikastettu kalsiumilla.
”Sen jälkeen pääsevät mikrobit ja hapatteet hommiin. Ne tekevät työn ja tuottavat jogurttimaisia aromeja ja pilkkovat kauran sokereita niin, että saadaan kaurajogurttia ja siihen oikea rakenne”, Annamari selittää.
Kun mikrobien työ fermentointitankissa on tehty ja Ph on oikea, lisätään joguihin marjat ja aloitetaan purkitus. Tuotteen valmistus alusta alkaen hapatusprosesseineen kestää kahden työvuoron verran. Aamulla aloitetaan ja iltaan mennessä tuote on purkissa.
Mön ensimmäinen tuote, Kaurajogu, lanseerattiin vuoden 2018 alussa kovimman kaurabuumin aikoihin. Silloin nyhtökaura oli uutuus ja suuret elintarvikeyhtiöt vasta heräilivät kauran mahdollisuuksiin. Seuraavaksi lanseerattiin proteiinipitoiset Kaurarahkut. Mön alkuperäisistä kaurajogumauista mustikka-kardemumma on markkinoilla edelleen. Se on myös Lidlin valikoimissa eräkampanjatuotteena ja saatavilla useamman kerran vuodessa.
”Lidlissä hyllystä on voinut bongata myös meidän vaniljan makuisen kaurajogun. Tänä vuonna tulee Lidliin saataville myös metsämansikka-kaurajogu ja Mö Kreikkalainen -vegejuusto kampanjatuotteina”, Annamari paljastaa.
Kreikkalainen vegejuusto, eli vuusto, on Mön uusin innovaatio ja tuotelanseeraus. Se on valmistettu kaurajuomaan ja ensimmäinen suomalainen kaurasta tehty vuusto. Maultaan ja käyttötarkoituksiltaan se muistuttaa aitoa fetajuustoa.
”Oli aika viedä vegejuusto-kategoriaa askeleen eteenpäin. Halusimme tehdä tuotteen, jonka kohdalla kuluttajan ei tarvitse tehdä kompromisseja maun, ravintosisällön, vegaanisuuden tai toimivuuden suhteen. Vegejuuston, joka miellyttää kaikkia kuluttajia”, Annamari sanoo.
”Uunifetapasta on testattu Mön kreikkalaisella, ja se toimii! Sillä saa muutenkin kivasti ja helposti makua kasvisruokaan”, Marjaana vinkkaa.