Lahjoita lapselle harrastus – onnistuu nappia painamalla!

Pullonpalautusautomaattien lahjoitus-painikkeella voi antaa panttirahat hyväntekeväisyyteen. Mitä lahjoitusrahoille sitten tapahtuu?

04.07.2022 | teksti Elisa Ojala | kuva

Lidlin pullonpalautusautomaateilla voi lahjoittaa panttirahat hyväntekeväisyyteen. Loppuvuodesta 2021 käyttöön otetun toiminnon hyväntekeväisyyskohde on Pelastakaa Lapset -järjestön Eväitä Elämälle -ohjelma.

”Eväitä Elämälle -ohjelma on ollut käynnissä jo vuodesta 1996 ja Lidlin kanssakin olemme tehneet erilaista yhteistyötä vuodesta 2015. Palautusautomaattien lahjoitusnappien kautta tulevat lahjoitukset ovat meille suhteellisen uusi, mutta iso ja tärkeä juttu, Eväitä Elämälle -ohjelman koordinaattori Heidi Herranen Pelastakaa Lapset -järjestöstä kertoo.

Lahjoitusrahat tilitetään Pelastakaa Lapset -järjestölle lyhentämättömänä. Ensimmäisen puolen vuoden aikana Lidlin asiakkaat ovat lahjoittaneet yli 100 000 euroa panttirahojaan. Lahjoituksia tulee ympäri Suomea kaikista Lidl-myymälöistä. Ahkerimpia lahjoittajia ovat olleet Espoon Niittykummun ja Laajalahden sekä Helsingin Pakilan ja Tukkutorin asiakkaat.

”Se on valtava summa ja Lidlin asiakkaisen tuki lapsille ja nuorille on todella tärkeää. Karkeasti arvioituna tuolla summalla voi tukea noin 400 lasta harrastuksessa”, Heidi Herranen kiittelee.

Mikä Pelastakaa Lapset ry?

  • 100-vuotias suomalainen lapsen oikeuksia edistävä järjestö.

  • Perustettu vuonna 1922 Koteja Kodittomille Lapsille -nimisenä.

  • 1945 nimi muuttui Pelastakaa Lapset – Räddä Barnen.

  • Tavoitti vuonna 2021 Suomessa yli 53 500 lasta, maailmalla lähes 500 000.

  • Vuonna 2021 Eväitä Elämälle -ohjelman kautta tukea sai yhteensä 10 680 lasta.

Lue lisää: Pelastakaalapset.fi

Nappia painamalla

Korona ja Ukrainan kriisi ovat lisänneet suomalaisten auttamis- ja lahjoittamishaluja. Eväitä Elämälle -ohjelma on yksi tapa auttaa. Palautusautomaattien lahjoitusmahdollisuuden avulla se on tehty helpoksi, napin painallus riittää.

”Eväitä Elämälle -ohjelma tukee lasten ja nuorten hyvinvointia oppimateriaali- ja harrastustuen kautta, apu voi olla myös mentorointia tai mahdollisuus osallistua lomakotitoimintaa. Korona-aika toi uutena tukimuotona myös ruokalahjakorttien jakamisen”, Heidi Herranen kertoo.

Jos pulloja palauttaessa päätyy lahjoittamaan panttirahat hyväntekeväisyyteen, tuetaan rahoilla esimerkiksi jonkun lapsen harrastusmahdollisuuksia tai opiskelua. Harrastustuki on Eväitä Elämälle -ohjelman tukimuodoista suurin. Oppimateriaalituen tarve on vähentynyt, kun toisen asteen koulutus muuttuu vähitellen kokonaan maksuttomaksi.

”Käytännössä harrastustuki voi olla vaikka voimistelu- tai jalkapallomaksun maksamista, jotta harrastus voi jatkua. Tuki on taloudellista ja tarveperusteista. Viime vuonna autoimme yli 1500 lasta harrastustuen avulla. Ja määrät ovat jatkuvassa kasvussa”, Heidi Herranen sanoo.

Tuki kohdennetaan lapsille, joiden mahdollisuus jatkaa koulunkäyntiä tai osallistuminen harrastuksiin on uhattuna perheen taloudellisen tilanteen tai muiden haasteiden vuoksi. Avustussummat vaihtelevat, mutta ohjelman pyrkimys on tukea mahdollisimman montaa lasta järkevillä ja tarpeellisen kokoisilla summilla. Talkoisiin voi osallistua jokainen pullonpalautusautomaatilla. Pienistä muutaman kymmenen sentin lahjoituksista kertyy yhdessä iso potti ja suuri ilo!