Yli puoli miljoonaa torttua lähes käsityönä – Porin Leipä leipoo Lidlinkin runebergintortut

Porin Leipä valmistaa Lidlin Deluxe runebergintortut. Vaikka valmistuspaikka on Porvoon sijaan Pori, ovat perinteet kunniassa ja torttujen herkullinen maku kunnia-asia.

31.01.2023 | teksti Elisa Ojala | kuva Kirsi-Marja Savola

On tammikuun loppupuoli ja runebergintorttusesonki on Porin Leivän Sarpin leipomon toimipisteessä kiihkeimmillään, helmikuun alku ja h-hetki lähestyy. Työt torttujen parissa on aloitettu aamulla kello kuusi. Tänään on koristelupäivä, torttupohjat saavat pintaansa vadelmahillon ja hillo reunat valkoisesta sokerikuorrutteesta. Lopuksi ne pakataan kahden tortun myyntipakkauksiin.

Leipomotyöntekijöiden kädet käyvät vikkelää tahtia ja käsityön runsas määrä yllättää. Hillo ja sokerikuorrute pursotetaan käsin, pakkaaminenkin tapahtuu käsipelillä, liukuhihna vain kuljettaa tortut seuraavalle työntekijälle.

”Yhden työvuoron aikana ehtii pursottaa hillot noin 3000 runebergintorttuun. Yhteensä leivomme vuosittain vajaa 600 000 runebergintorttua. Moni niistä myydään Lidlissä”, Porin Leivän valmistuspäällikkö Niko Valve kertoo.

 

Lidlin Deluxe runebergintortut valmistuvat käsityönä. Taitava työntekijä ehtii koristella yhden työvuoron aikana tuhansia torttuja.
Lidlin Deluxe runebergintortut valmistuvat käsityönä. Taitava työntekijä ehtii koristella yhden työvuoron aikana tuhansia torttuja.

Puolen vuoden torttusesonki

Runebergin päivää vietetään 5.2., mutta leipomoiden torttusesonki alkaa yleensä jo syksyllä, noin puolta vuotta aikaisemmin. Porin Leivässä torttujen leivontaurakka aloitetaan syyskuussa. Silloin sekoitetaan taikinoita ja paistetaan torttupohjia urakalla. Torttupohjat koristellaan, pakataan ja pakastetaan. Tortut sulatetaan vasta vähän ennen siirtymistä kaupan hyllyyn asiakkaiden iloksi.

”Runebergintorttu on sesonkituote, jota nautitaan helmi–tammikuussa muutaman viikon ajan. Leipomot valmistavat tortut etukäteen, jotta herkkuja riittäisi kaikille halukkaille”, Niko Valve kertoo.

 

Porin Leivässä koristellut runebergintortut pakataan käsin kahden tortun myyntipakkauksiin.
Porin Leivässä koristellut runebergintortut pakataan käsin kahden tortun myyntipakkauksiin.

Pitkät perinteet

Lidlin Deluxe runebergintortut ovat tulleet Porista kaikkiin Suomen Lidl-myymälöihin jo kymmenisen vuotta.

”Porin Leivän ja Lidlin yhteistyö alkoi yli 20 vuotta sitten, kun Lidl tuli Suomeen. Meidän leipomiin tuotteisiin on siis voinut törmätä Lidlissä oikeastaan aina”, toimitusjohtaja Petri Kivineva kertoo.

Porin Leivän oma historia ulottuu vielä paljon pidemmälle. Viime vuonna juhlittiin leipomoyrityksen 75-vuotissyntymäpäivää.

”Porin Leipä on vanha porilainen perheyritys, se on perustettu vuonna 1947 sotilasnäkkileipätehtaaksi.”

 

Tuotantopäällikkö Niko Valve ja toimitusjohtaja Petri Kivineva ovat molemmat viihtyneet pitkään Porin Leivän palveluksessa.
Tuotantopäällikkö Niko Valve ja toimitusjohtaja Petri Kivineva ovat molemmat viihtyneet pitkään Porin Leivän palveluksessa.

Vuoden 2022 lopussa turkulainen leipomo Rosten osti Porin Leivän, mutta turkulaisten kanssakaan ei olla yhdessä ensimmäistä kertaa.

”Porin Leipä osti itseasiassa Rostenin 1980-luvun alussa. Samalla vuosikymmenellä kaksi omistajasukua jakoivat leipomot kuitenkin taas kahdeksi yritykseksi. Porin Leivän toinen perustajasuku Meltovaara jäi Rostenin omistajaksi. Nyt uusimman yrityskaupan myötä Meltovaaran perhe palaa Porin Leivän omistajaksi ja yritykset yhdistyvät jälleen”, Kivineva selvittää perheyhtiön omistajakiemuroita.

Paketti kasaan ja tortut ovat valmiita lähtemään leipomosta myymälöihin.
Paketti kasaan ja tortut ovat valmiita lähtemään leipomosta myymälöihin.

Erityiset ainesosat ja oikea kosteus

Lidlin runebergintortut leivotaan kuitenkin vain ja ainoastaan Porissa, tarkoin varjellulla Sarpin leipomon vanhaan reseptiin pohjautuvalla ohjeella.

”Runebergintortturesepti on vuosien saatossa toki pikkuisen muuttunut. Siihen on tehty hienosäätöä ja saatu entistä toimivampi ohje. Meidän tortujen salaisuus on hillosydän ja aito rommi-vesikostutus. Kosteus on juurikin loistava”, Niko Valve paljastaa ja jatkaa:

”Lidlin vaatimustaso on korkea. Maku ja laatu ovat tärkeitä, mikä sopii tietenkin meille.”

Porilainen runebergintorttu on epäilemättä onnistunut ja herkullinen luomus, mutta tuleeko torttuja syötyä, kun niiden kanssa on työskennellyt lähes päivittäin jo puolisen vuotta?

”Kyllä niitä kauden aikana tulee satunnaisesti syötyä. Laadunvalvonta mielessä tietenkin”, Niko Valve nauraa.

 

Porin Leipä Oy

  • Perheyhtiö, 3. sukupolvessa. Osa turkulaista Leipomo Rosten -konsernia, jonka toimitusjohtaja Kari Meltovaara on Porin leivän perustajasukua.

  • Porin Leivällä on kaksi leipomoa Porissa, Porin Leipä ja Sarpin konditoria-leipomo.

  • Työntekijöitä on noin 140 henkilöä, joista 110 tuotannossa.

  • Valmistaa tuore- ja pakasteleipomotuotteita.

  • Lidl Deluxe runebergintorttujen lisäksi Porin Leivän tuotteita löytyy Lidlin paistopisteeltä koko maasta sekä tuoreleipähyllystä osasta Länsi-Suomen myymälöitä.

Torstaista 16.2. alkaen löydät paistopisteeltämme rajoitetun erän Porin Leivän leipomaa Herkkupullaa, joka on kehitetty erityisesti laskiaista ajatellen. Olipa valintasi hillo, mantelimassa tai jokin ihan muu, itse täytetyt laskiaispullat valmistuvat käden käänteessä.