Ranskan Provence on monelle suomalaiselle lomamatkoilta tuttu maakunta. Ja niillekin, joilta Provence on näkemättä, ovat monet maakunnan maut ja tuotteet tuttuja.
Löytyykö sinunkin maustekaapistasi Provencen yrttisekoitus? Se on useammasta välimerellisestä yrtistä tehty sekoitus ja, kuten nimestä voi päätellä, syntynyt Provencessa. Nykyisin Provencen yrttejä myydään ympärimaailmaa eikä alkuperäisen yrttisekoituksen koostumusta taida tietää kukaan. Perinteisissä ohjeissa on ainakin fenkolia, meiramia, persiljaa, rosmariinia, timjamia ja rakuunaa. Nykyään vaihtoehtoja ja sekoituksia on lukuisia ja joka ranskalaisperheessä oma suosikkisekoitus.
Calissons
Pieniä, värikkäitä, hyvin makeita leivonnaisia. Macaronsien haastaja.
Laventelijäätelö
Laventelista tunnetussa Provencessa myös jäätelö maistuu laventelilta.
Olives de Provence
Suklaalla kuorrutettuja manteleita, jotka näyttävät oliiveilta.
Ehkä tunnetuin provencelainen ruokalaji on bouillabaisse, välimerellinen kalakeitto tai -pata. Bouillabaisse on tarinoiden mukaan lähtöisinMarseillen satamakaupungista. Nykyisellä ohjeella on kuitenkin enää kovin vähän tekemistä alkuperäisohjeen kanssa. Alun perin bouillabaisse oli yksinkertainen, varsin halvoista aineksista valmistettu, mutta maultaan erinomainen kalakeitto. Ajan kuluessa se on uinut tiensä huippuravintoloidenkin ruokalistoille ja kohonnut maailman kuuluksi ranskattareksi.
Muita maailmanmaineeseen kohonneita provencelaisherkkuja ovat suomalaisistakin lounasravintoloista tutut Nizzan salaatti ja ratatouille. Ratatouille on kasvishöystö, jossa on paikallisia tuoreita kasviksia kuten munakoisoa, kesäkurpitsaa, tomaattia ja paprikaa. Ohjeita tähänkin ruokalajiin on yhtä monta kuin on kokkia ja ratatouille taipuu myös piirakan täytteeksi.
Provence-viikot Lidlissä 1.8.2022 alkaen. Tutustu Provencen tuotteisiin täällä!