Lidlin kesäinen maateema – lähde makumatkalle Ranskan Provenceen

Ranskan Provence on monelle suomalaiselle lomamatkoilta tuttu maakunta. Ja niillekin, joilta Provence on näkemättä, ovat monet maakunnan maut ja tuotteet tuttuja.

01.07.2022 | teksti Elisa Ojala | kuva Getty Images

Löytyykö sinunkin maustekaapistasi Provencen yrttisekoitus? Se on useammasta välimerellisestä yrtistä tehty sekoitus ja, kuten nimestä voi päätellä, syntynyt Provencessa. Nykyisin Provencen yrttejä myydään ympärimaailmaa eikä alkuperäisen yrttisekoituksen koostumusta taida tietää kukaan. Perinteisissä ohjeissa on ainakin fenkolia, meiramia, persiljaa, rosmariinia, timjamia ja rakuunaa. Nykyään vaihtoehtoja ja sekoituksia on lukuisia ja joka ranskalaisperheessä oma suosikkisekoitus.

Tunnetko nämä herkut Provencesta?

Calissons

Pieniä, värikkäitä, hyvin makeita leivonnaisia. Macaronsien haastaja.

Laventelijäätelö

Laventelista tunnetussa Provencessa myös jäätelö maistuu laventelilta.

Olives de Provence

Suklaalla kuorrutettuja manteleita, jotka näyttävät oliiveilta.

Laventeli maistuu Provencessa jopa jäätelössä.
Laventeli maistuu Provencessa jopa jäätelössä.

Bouillabaisse ja ratatouille – Provencen klassikot

Ehkä tunnetuin provencelainen ruokalaji on bouillabaisse, välimerellinen kalakeitto tai -pata. Bouillabaisse on tarinoiden mukaan lähtöisinMarseillen satamakaupungista. Nykyisellä ohjeella on kuitenkin enää kovin vähän tekemistä alkuperäisohjeen kanssa. Alun perin bouillabaisse oli yksinkertainen, varsin halvoista aineksista valmistettu, mutta maultaan erinomainen kalakeitto. Ajan kuluessa se on uinut tiensä huippuravintoloidenkin ruokalistoille ja kohonnut maailman kuuluksi ranskattareksi.

Herkullinen kasvishöystö ratatouille on tuttu suomalaisillekin.
Herkullinen kasvishöystö ratatouille on tuttu suomalaisillekin.

Muita maailmanmaineeseen kohonneita provencelaisherkkuja ovat suomalaisistakin lounasravintoloista tutut Nizzan salaatti ja ratatouille. Ratatouille on kasvishöystö, jossa on paikallisia tuoreita kasviksia kuten munakoisoa, kesäkurpitsaa, tomaattia ja paprikaa. Ohjeita tähänkin ruokalajiin on yhtä monta kuin on kokkia ja ratatouille taipuu myös piirakan täytteeksi.

Provence-viikot Lidlissä 1.8.2022 alkaen. Tutustu Provencen tuotteisiin täällä!