Lapskoussi, vispipuuro ja hernekeitto – tunnetko näiden perinneruokien tarinan?

Helmikuun lopussa vietetään Kalevalan päivää, joka on suomalaisen kulttuurin päivä. Tunnetko nämä suomalaiset ruokakulttuurin klassikot ja niiden taustat?

01.02.2023 | teksti Elisa Ojala | kuva

Vispipuuro, neljän ainesosan jälkiruokaihme

Mannasuurimoista, vedestä, puolukoista ja sokerista syntyy kuohkea vispipuuro, kun jäähtyneeseen puuroon vatkataan runsaasti ilmaa. Vispipuuroa syödään Suomen lisäksi Norjassa ja Ruotsissa. Se voidaan valmistaa myös muista marjoista tai mehusta. Vispipuuroa nautitaan perinteisesti kylmänä sokerin ja maidon kanssa, joko välipalana tai jälkiruokana.

Länsi-Suomessa vispipuuro tunnetaan myös nimellä lappapuuro, joka tulee ruotsin sanasta klappgröt. Myös vispipuuro nimi tulee ruotsista, jossa sitä kutsutaan nimellä vipgröt.

Vispipuuro

7 dl vettä

4 dl puolukoita

¼ tl suolaa

½–1 dl sokeria

1 1/4 dl mannasuurimoita

 

1. Mittaa vesi ja marjat kattilaan. Keitä viitisen minuuttia. (Voit siivilöidä seoksen halutessasi, jolloin saat hyvin hienoa ja kuohkeaa puuroa.)

2. Lisää kiehuvaan nesteeseen suola ja sokeri. Lisää myös mannasuurimot koko ajan vispilällä sekoittaen.

3. Kypsennä puuroa 8–10 minuuttia aina välillä sekoittaen.

4. Jäähdytä puuro.

5. Vatkaa jäähtynyttä kylmää tai huoneen lämpöistä puuroa sähkövatkaimella, kunnes puuro on kuohkeaa ja vaaleanpunaista.

6. Tarjoa maidon (ja sokerin) kera.

Lapskoussi raumalaisten merimiesten ruoka

Lapskoussi on erityisesti Rauman perinneruoka, joka tosin tunnetaan myös ainakin Saksassa. Varsinais-Suomessa samantapainen ruoka on nimeltään holomuussi. Lapskoussi on purjelaivojen kulta-aikana syntynyt ruokalaji. Se tunnetaan merimiesruokana, ”sekasotkuna”, jota oli helppo valmistaa myös kovassa merenkäynnissä.

Lapskoussin ainesosat vaihtelivat purjelaivoilla sen mukaan, mitä laivalta kulloinkin sattui löytymään. Perusaineet lapskoussissa ovat liha, juurekset ja mausteet. Nykyään lapskoussin valmistukseen käytetään sian ja naudan lihaa sekä juureksina lanttua, porkkanaa ja perunaa. Lisukkeina on yleisimmin voisulaa, punajuuria ja suolakurkkua.

Lapskoussi

2 pkt (noin 1,5 kg) Reilu karjalanpaistilihoja (tai 1 kg naudan paistia ja 500 g possunkylkeä)

1 rkl öljyä

vettä

2 rkl kokonaisia mustapippureita

4 laakerinlehteä

1 rkl suolaa

2–3 pientä sipulia

4–5 porkkanaa

1 pieni lanttu

1,5 kg jauhoisia perunoita

 

Tarjoiluun:

150 g voita

maustekurkkua

viipaloituja etikkapunajuuria

 

1. Leikkaa lihat peukalon pään kokoisiksi paloiksi. Ruskista lihat pannulla tilkassa öljyä.

2. Siirrä lihat kattilaan ja lisää kattilaan vettä, kunnes lihat juuri ja juuri peittyvät. Lisää sekaan mausteet ja keitä noin tunti, kunnes liha on pehmeää.

3. Lisää kattilaan hieman vettä ja kuorittu, pilkottu sipuli sekä porkkanat ja perunat. Keitä vielä noin 45 minuuttia, kunnes kasviksetkin ovat täysin pehmeitä. Pos

4. Kaada osa vedestä pois, mutta ota liemi talteen. Poista laakerinlehdet ja pippurit. Soseuta lihat ja kasvikset käsisurvimella mössöksi. Lisää tarvittaessa talteen ottamaasi lientä, jotta saat löysän muussin kaltaista ruokaa.

5. Tarjoa lapskoussi voisulan, maustekurkkujen ja etikkapunajuurien kanssa.

Torstai, hernekeittopäivä!

Hernekeiton syöminen torstaisin on vahva suomalainen ruokaperinne. Varuskunnissa hernekeittoa syödään perinteisesti joka torstai ja kouluissa sekä työpaikkaruokaloissakin usein. Hernekeitto kuuluu myös laskiaisen perinneruokiin. Perjantai oli Suomessakin ennen uskonpuhdistusta katolisten paastopäivä, jonka takia torstaisin piti syödä mahdollisimman ravitsevaa ja täyttävää ruokaa. Hernekeitto oli siihen sopiva vaihtoehto.

Suomalainen hernekeitto valmistetaan kuivatuista vihreistä herneistä ja sianlihasta. Herneitä liotetaan yön yli, jonka jälkeen niitä keitetään lihan kera, kunnes ne hajoavat. Moni turvautuu myös tölkkihernekeittoon, nykyajan perinneruokaan, jota on saatavilla myös kasvisversioina. Hernekeitto tarjoillaan sinapin ja joskus myös sipulisilpun kanssa.

Hernekeitto

2,5 l vettä
500 g Papuska kuivattuja herneitä
350 g Kartanon ylikypsää palvikinkkupala (tai potkaa, pekonia tms .)
2 sipulia
2 Kania lihaliemikuutiota

suolaa

mustapippuria
(1 tl kuivattua meiramia)

 

Tarjoiluun:

Herttua sinappia

sipulisilppua

1. Huuhtele herneet. Laita herneet likoamaan runsaaseen veteen kattilaan yöksi.

2. Laita herneet kiehumaan liotusvedessään. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää sipuli ja liemikuutiot kattilaan.

3. Anna kiehua miedolla lämmöllä 2–3 tuntia, kunnes herneet hajoavat ja sakeuttavat keiton. Sekoita välillä, ettei keitto pala pohjaan.

4. Paloittele liha pieniksi ja lisää palat keittoon. (Jos käytät savupotkaa, laita se keittoon makua antamaan jo herneiden kanssa samaan aikaan. Nosta se sitten pois kattilasta, kun herneet ovat kypsiä ja irrottele liha luusta, kuutioi ja lisää keittoon.)

5. Mausta keitto oman maun mukaan suolalla, pippurilla ja meiramilla.

6. Anna keiton kiehua vielä hetki ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa vettä, jos keitto on liian sakeaa. Tarkista maku.

7. Tarjoile sinapin ja sipulisilpun kanssa.