Arjen ruuat alle 45 euroa – näin kokoat oikeasti edullisen ostoskorin

Miten säästää ruoasta? Kokosimme reseptit ja vinkit, joiden avulla kauppalasku pysyy kurissa.

03.10.2022 | teksti Liedellä-toimitus | kuva Mari Lahti

Ruokamenot pysyvät kurissa, kun suunnittelee ostokset, suosii satokauden kasviksia ja valmistaa kerralla kunnon satseja kotiruokaa. Esimerkiksi keitot ja uunissa muhivat laatikot ovat edullista arkiruokaa, ja maistuvat syksyllä erityisen hyvin. Vaikkapa kaalin ja perunan kilohinta ei päätä huimaa, ja kekseliäisyydellä niistä saa valmistettua vaikka millaisia herkkuja.

Vihanneslokeron lisäksi hyvin varusteltu kuivakaappi on pihistelijän pelastus. Kuivapastasta, riisistä, linsseistä, pavuista, soijarouheesta ja säilykkeistä on helppo taikoa edullisia aterioita. Makua saa mausteista – satsaus maustevalikoimaan voi mahdollistaa tinkimisen muista aineksista.

Nyt on aika myös säilöä, kuivattaa ja pakastaa itse syksyn satoa talteen. Marjastus, sienestys ja vaikkapa pihapuun omenat ovat ilmaista ruokaa parhaimmillaan.

Muista myös välttää hävikkiä – se on pahinta tuhlausta! Kätevä kotikokki hyödyntää tähteet seuraavien päivien ruoissa tai vaikkapa pakastaa rippeet pahan päivän varalle. Esimerkiksi nahistuneet juurekset voi vielä paahtaa sosekeittoon, mustuneet banaanit pakastaa smoothieta varten ja eilispäivän muussin sujauttaa vaikkapa leipätaikinaan.

Hävikkituotteita kannattaa pelastaa myös kauppareissulta. Lidliin kannattaakin suunnata jo aikaisin aamulla, jolloin hevi-osaston herkkuja voi saada napattua laatikollisen huippuhalpaan hintaan.

Kokosimme viisi edullista Liedellä-reseptiä, jotka maistuvat koko perheelle. Näiden tarpeiden hinta jää alle 50 euron sillä oletuksella, että rypsi- ja oliiviöljyä, jauhoja, suolaa ja pippuria jo löytyy kotoa. Mikäli kaapista löytyy myös muita perustuotteita, kuten punaviinietikkaa, soijaa ja mausteita, putoaa kauppalaskun hinta entisestään – ja osasta tarpeita riittää useampaan muuhunkin ruokaan. Säästöä syntyy myös korvaamalla tuoreet yrtit kuivatuilla.

Viikon alkuun tarjotaan edullista ja vegaanista kaalilaatikkoa.

 

Näppärä kolmen purkin keitto hakee vertaistaan, mitä huokeisiin ja helppoihin ruokiin tulee.

Inspiroidu Italian cucina poverasta. Pastaa ja papuja yhdistelevä keitto on täyttävää, edullista ja herkullista. Halutessaan vieläkin halvempaa voi esimerkiksi parmesaanin skipata kokonaan.

Borssikeitto sopii syksyn tunnelmointiin! Keitto muuttuu entistä täyttävämmäksi, kun lisäät siihen linssejä.

Loppuviikon kruunaa halpisherkku mac n cheese. Mikäli kaapista löytyy juuston jämiä, tulee tämä makaroniresepti vieläkin edullisemmaksi.

Ostoskori:

Keräkaali, 900 g, n. 1 (1,19 kg

Lehtikaali, 1,79

4 porkkanaa, n. 0,5 (1,29 kg)

Punajuuri, 1,59 kg

Purjo, 1,39

Varsiselleri, 1,79

Sipuli, 0,79 (n. 500 g)

Valkosipuli, 1,15

Tuore timjami, 1,45

Pohjolan meijeri kaurakerma, 2 dl, 0,85

Pohjolan meijeri maito, 1 l, 0,75

Pohjolan Meijeri laktoositon voi, 200 g, 1,99

Milbona Edam, 4,19

Lovilio italialainen juusto, parmigiano-lastut, 2,99

Vemondo Vegejauhis, 3,15 e

Baresa tomaattimurska, 0,49 x 3 = 1,47

Baresa tomaattipyree, 0,79

Freshona kookosmaito, 2 dl, 0,95 x 2 = 1,90

Freshona luomukikherneet, 0,75

Freshona linssit, 0,79

Freshona kidneypavut, 0,75

Myllyn paras -makaroni, 400 g, 0,39 x 2 = 0,78

Kania paprikajauhe, 1,29

Tumma siirappi, 1,85

Vitasia soijakastike, 1,49

Golden sun -riisi, 2,25

Belbake korppujauho, 1,19

Kania kasvisliemikuutio, 0,69

Punaviinietikka, 1,98

Kania laakerinlehti, 0,65

Yht 43,99

Huom. HeVi hinnat voivat vaihdella kausitilanteen mukaan.