Mikä on kaktusviikuna, ja miten sitä käytetään?

Kaktusviikunan satokausi on nyt parhaimmillaan! Tiedätkö, miten kaktusviikunaa käytetään ruuanlaitossa?

NaN.NaN.NaN | teksti Liedellä-toimitus | kuva Getty Images

Kaktusviikuna eli viikunaopuntia tai Intian viikuna on löytänyt tiensä suomalaistenkin ruokakauppojen hevi-osastolle. Hedelmän nimi hämää: se ei ole sukua tutummalle viikunalle, vaan kyseessä on viikunakaktuksen herkullinen hedelmä.

Alun perin Meksikosta kotoisin olevaa viikunakaktusta viljellään nykyisin ympäri maailmaa kuivilla ja puolikuivilla alueilla paitsi sen hedelmien vuoksi, myös itse kaktusvihanneksena. Kaktuksen levymäisiä lehtiä käytetään niitäkin ruuanlaitossa – Meksikossa ne tunnetaan nopales-nimellä.

Meikäläisiin kauppoihin kaktusviikuna matkaa todennäköisemmin Välimeren maista ja Espanjasta, jossa sen satokausi kesää elokuusta aina lokakuulle asti.

Viikunakaktus on viljelykasvi maapallon kuivista osista, jonka hedelmiä ja lehtiä käytetään ravinnoksi.
Viikunakaktus on viljelykasvi maapallon kuivista osista, jonka hedelmiä ja lehtiä käytetään ravinnoksi.

Miltä kaktusviikuna maistuu?

Eksoottisen oloisen kaktusviikunan väri ja ulkonäkö vaihtelee vihertävästä syvänpunaiseen, oranssiin ja keltaiseen. Kaktusviikunan tunnistaa ennen kaikkea sen piikikkäästä pinnasta – hedelmän kuorta käsitellessä onkin syytä olla varovainen! Hedelmän pienet piikit voi harjata pois, tai hedelmän voi kuoria hanskojen avulla. Kuoren saa irrotettua helposti esimerkiksi poistamalla hedelmän molemmat päät ja viiltämällä hedelmän pituussuunnassa.

Hedelmässä on paljon pieniä siemeniä, jotka ovat nekin syötäviä – siemeniä ei siis tarvitse poistaa.

Punaisen ja mehukkaan hedelmälihan maku on hapokkaan raikas, ja sen kuvaillaan muistuttavan esimerkiksi mansikkaa, päärynää tai melonia – jopa karkkia! Hedelmän maku voi hieman vaihdella värin mukaan.

Kaktusviikunoiden väri ja maku voi vaihdella – mutta hedelmät ovat aina herkullisia!
Kaktusviikunoiden väri ja maku voi vaihdella – mutta hedelmät ovat aina herkullisia!

Mitä kaktusviikunasta voi valmistaa?

Fressi kaktusviikuna toimii sellaisenaan esimerkiksi jälkkärinä, mutta sitä voi käyttää myös esimerkiksi salaateissa. Kaktusviikuna on erityisen suosittu hedelmä Latinalaisessa Amerikassa, jossa siitä on valmistettu ruokaa jo vuosisatoja. Hae siis inspiraatiota kokkailuun alueen ruokakulttuurista!

Meksikolaiseen tapaan kaktusviikunasta voi valmistaa esimerkiksi mausteisen raikasta salsaa, joka maistuu esimerkiksi grillatun lihan kaverina. Mehukas hedelmä toimii myös esimerkiksi mehuissa, hilloissa ja hedelmäsalaateissa – tai vaikkapa raikkaassa margarita-drinkissä.

Kaktusviikuna kuuluu olennaisesti meksikolaiseen ruokakulttuuriin.
Kaktusviikuna kuuluu olennaisesti meksikolaiseen ruokakulttuuriin.

Onko kaktusviikuna terveellinen?

Kaktusviikuna on paitsi herkullinen, myös terveellinen. Hedelmä on varsinainen vitamiinipommi, joka sisältää runsaasti antioksidantteja, C-vitamiinia, kuitua ja aminohappoja.

Hedelmien on perinteisesti uskottu auttavan esimerkiksi painonhallinnassa, tekevän hyvää iholle, maksalle ja lieventävän jopa krapulan oireita! Tieteelliselle tutkimukselle on vielä lisätarvetta, mutta kiitos hedelmän vitamiinien ja kuitupitoisuuden, väitteille saattaa olla jonkinlaisia perusteitakin.

Kaktusviikuna tunnetaan varsinaisena vitamiinipommina.
Kaktusviikuna tunnetaan varsinaisena vitamiinipommina.

Miten kaktusviikunaa säilytetään?

Kuuman ilmanalan kasvuolosuhteista huolimatta kaktusviikuna viihtyy viileässä – sitä suositellaan säilytettäväksi 1-5 asteessa. Se ei ole herkkä etyleenille eikä eritä sitä itsekään, eli kaktusviikuna pärjää helposti muiden hedelmien vierustoverina. 

Lähteet: Satokausi.fi, Satotukku.fi, Healthline.com