Älä heitä roskiin! Kolme tapaa käyttää kahvinporot

Kippaa kahvi kasville tai hukuta siihen pahat hajut. Käytetyt kahvinporot kannattaa roskiksen sijaan ottaa hyötykäyttöön.

02.09.2022 | teksti Elisa Ojala | kuva Mari Lahti

1. Kuori ja kosteuta iho kahvilla

Piristä ihoasi käytetyistä kahvinporoista ja kookosöljystä tehdyllä kuorinta-aineella. Kahvinporot toimivat luonnollisena kuorinta-aineena ja kahvikuorinta sopii koko keholle. Pehmeään kookosöljyyn sekoitettuna kahvikuorinta myös kosteuttaa ihoa sopivasti. Anna kahviporojen kuivahtaa noin vuorokausi ennen uusiokäyttöä joko suodatinpussissa tai uunipellille levitettynä.

Kahvikuorinta

1 dl kookosöljyä

½ ­–1 dl käytettyjä kahviporoja

Pehmitä kookosöljyä tarvittaessa hetki mikrossa, jotta saat sopivan notkean koostumuksen. Sekoita pehmeään kookosöljyyn kahvinporot. Hiero kahvikuorintaa hetki iholle, pyyhi tai huuhtele pois.

2. Kahvi on kasvien ihmelannoite

Käytetyt kahvinporot on helppo lannoite, jota käytettiin jo isoäidin aikaan lannoittamaan kodin ja puutarhan kasveja. Kahvinporoissa on korkea typpi-, fosfori-, mineraali- ja kaliumpitoisuus, joka tekee niistä korkealaatuisen ja luonnonmukaisen lannoitteen.

Sekoita kuivahtaneita kahvinporoja kasvia ympäröivään multaan ja kastele kasvi samalla. Ruusut, pelargoniat, hortensiat, alppiruusut, atsaleat ja muut happaman maan kasvit reagoivat erityisen hyvin kahvinporoihin lannoitteena. Lannoita huonekasveja kahvilla puolen vuoden välein, ulkokasveja kahvinporoilla voi lannoittaa neljä kertaa vuodessa.

Jos pihallasi on komposti, kannattaa päivittäiset kahvinporot suodatinpusseineen kierrättää kompostin kautta. Kahvilla lannoitettu multa houkuttelee myös matoja, jotka kuohkeuttavat maaperää.

3. Kahvi toimii hajujen poistajana

Kahvisopii pahojen hajujen hävittämiseen. Kahvilla on vahva ja miellyttävä tuoksu, joka toimii huoneenraikastajan tavoin. Laita kahvinporot astiaan ja nosta kaappiin tai pöydälle levittämään tuoksua. Kahvinporoja voi myös levitellä vaatekaapin sisälle ja imuroida muutaman päivän päästä pois. Halutessasi voit sekoittaa joukkoon tuoreita, käyttämättömiä kahvinporoja voimistamaan tuoksua.