6 vinkkiä – näin säästät arjen ruokaostoksissa

Moni pähkäilee kauppalaskun suuruutta. Nipistä pienillä teoilla ja valinnoilla kauppalaskusta euroja pois. Lue helpot vinkkimme.

02.09.2022 | teksti Elisa Ojala | kuva Getty Images

1. Suosi satokauden kasviksia

Syksy on helppo vuodenaika säästää vihannesosastolla. Kasvisten satokausi on parhaimmillaan ja se näkyy myös hinnoissa. Kun satoa pukkaa, laskevat myös hinnat, siksi sesonkituotteiden suosiminen kannattaa. Monet kotimaiset vihannekset, juurekset ja hedelmät ovat nyt edullisimmillaan ja myös maukkaimmillaan. Talvella ja keväällä kannattaa suosia juureksia, ne ovat ympäri vuoden melko edullisia.

Suosi satokauden tuotteita ja säästät.
Suosi satokauden tuotteita ja säästät.

2. Ole tarjoushaukka ja hävikin torjuja

Kauppojen alennuskorit kannattaa katsahtaa huolella. Oranssilaputetut elintarvikkeet voi usein myös pakastaa, jos käyttö samana päivänä ei onnistu. Samalla tulee vähennettyä pilaantuneena pois heitettävän ruoan määrää eli hävikkiä. Pakastamalla saat myös aina tuoretta leipää, kun otat vain pari palaa leipää kerrallaan sulamaan. Tarjoushaukka paitsi säästää rahaa myös torppaa hävikkiä.

Hävikkituotteet helpottavat kauppalaskua.
Hävikkituotteet helpottavat kauppalaskua.

3. Tee kasvishuijaus

Liha ja monet lihaproteiinit ovat melko kalliita raaka-aineita ja muodostavat aimo osan kauppalaskusta. Helppo, terveellinen ja maukas tapa säästää on korvata osa lihasta kasviksilla. Jauhelihamurekkeeseen ja lihapulliin voi raastaa sekaan porkkanaa, perunaa tai vaikka kesäkurpitsaa. Kaali- tai makaronilaatikon jauhelihasta puolet voi korvata edullisella soijarouheella. Kun maustat ruoan hyvin, ei ruokapöydän nirsoilijakaan huomaa maussa eroa.

Lihan korvaaminen kasviksilla keventää myös kauppalaskua.
Lihan korvaaminen kasviksilla keventää myös kauppalaskua.

4. Kokeile mummon reseptejä

Monet suomalaiset perinteiset ruoat ovat raaka-aineiltaan edullisia. Lasten ikisuosikki makaronilaatikko, erilaiset kiusaukset, kaalilaatikko, perunat ja nakkikastike, hernekeitto, sosekeitot… Muutamalla eurolla saa perheelle lämpimän ruoan pöytään. Sinkkutaloudet taas säästävät aikaa, vaivaa ja rahaa tekemällä kerralla isomman satsin ja syömällä siitä useamman päivän tai pakastamalla osan.

Perinneruoat ja keitot tulevat edullisiksi.
Perinneruoat ja keitot tulevat edullisiksi.

5. Suunnittele ostokset, myös välipalat

Kauppareissulla suunnitelmallisuus kannattaa. Mieti muutaman päivän ruoat valmiiksi ja tee ostoslista. Ostoslistan kanssa kierrellessä heräteostokset jäävät vähemmälle ja kierroskin sujuu sutjakammin, säästät siis rahaa ja myös aikaa. Muista miettiä myös väli-, ilta- ja aamupalat. Itse tehty marjarahka, vispipuuro tai smoothie voittaa valmistuotteet hinnassa ja usein myös maussa.

Säästä suunnittelemalla huolellisesti.
Säästä suunnittelemalla huolellisesti.

6. Mars metsään ja puutarhaan

Pieni kierros lähimetsään tai omaan puutarhaan voi tuottaa ison ilon ja suuren säästön. Metsämarjat, sienet ja villiyrtit eivät maksa mitään. Omenaa ja raparperia kasvaa monessa suomalaispihassa. Pakasta, säilö, kuivata ja nauti sadosta pitkälle talveen. Kalaonneakin voi kokeilla, ja jos hyvä tuuri käy, voi saaliiksi saada kala-aterian ainekset useammaksi päiväksi.

Sienestys ja marjastus tuovat iloa ja säästöä.
Sienestys ja marjastus tuovat iloa ja säästöä.

3 x edullinen keitto

Keitot ovat edullisia arkiruokia, ja niitä voi tehdä kerralla ison satsin. Tarjoa lisäksi leipää tai näkkäriä, päälle hummusta, pestoa tai voita, ja ateria on valmis.